Botter
VD172
Botter
blueline

laatste nieuws
(aug. '07)

verhuur/boeken
logboek
het schip
historie
de restauratie
foto album
vissersliedje
verhalen
links

De spanten

Het geraamte van het schip wordt gevormd door de spanten, ook wel inhouten of krommers genoemd. Dit zijn in een Volendammer kwak zware massieve, veelal kromgegroeide eiken balken die door het hele schip tegen de scheepshuid zijn aangebracht.

De meeste van de spanten in de VD172 komen van houthandel van Dijk uit Laren. Deze koopt zijn eikenhout voornamelijk uit Frankrijk en Belgie. Twee keer zijn we zelf meegeweest met de houtinkoper om aan de hand van mallen geschikte krommers uit te zoeken.
Bij de houtzagerij in Laren wordt het hout op de juiste dikte gezaagd. Dit varieert van 20 cm voor boegbanden tot 18 cm voor dekenpoten. Hierna zaagt de timmerman aan de hand van mal de ruwe vorm erin. In dit geval zet Cees Droste de kettingzaag in een stuk hout voor een knie in het zeilwerk .
Hierna wordt de krommer in het schip gehesen en verder pas gemaakt en afgewerkt. In het voorschip komen de zware boegbanden. Cees Droste is hier een helft van de laatste boegband aan het afwerken. Bovenin moet alleen nog het krophout komen, en dan is het zware spantenwerk in de kop van de kwak klaar (winter 1997/1998).
Het laatste stuk boegband wordt geplaatst. Vroeger ging het allemaal met handkracht, maar tegenwoordig zijn er gelukkig hulpmiddelen, zoals hier een elektrische takel.
Meer naar achteren toe wordt de constructie gevormd door de combinatie van zitters, oplangers en leggers. De leggers op het vlak en oplangers tegen de huid zijn vrij recht, maar de zitters in de hoek ( kim ) tussen vlak en huid zijn sterk gebogen.
Op de deken staan 20 spanten: vier zware pollen aan beide zijden op de uiteinden, en 16 dekenpoten daar tussenin. Op deze foto is Cees Droste een poot pas aan het maken en Gerard maakt een andere vast met RVS draadeinden en pennen.
    Voor en achter op de deken staan de pollen: vooraan de 'kleine' tegen het vooronderschot en achteraan de grote. Pollen zijn extra groot uitgevoerde dekenpoten die aan de uiteinden van de deken voor meer stijfheid zorgen. De kleine pollen dienen tevens als ondersteuning voor de waterbalk. Op de foto staat de bakboord kleine pol tijdelijk met een lijmtang vastgeklemd.
Uiteindelijk is de volledige deken vernieuwd. Hier is het hele rijtje spanten aan bakboord in beeld gebracht, voorzien van een decoratief laagje sneeuw (foto begin december 1998).
Vanaf de deken komen in het achterschip eerste weer een aantal liggers, zitters en oplangers. Dan volgen de liggende en staande doften , die samen een soort zitbank vormen, en helemaal achterin komen een aantal kleine bandjes. Op de foto schaaft Cees Droste een zitter voor het achterschip glad. Gerard is het bovenste staande doft aan het vastbouten (foto september 1998).

Stichting d'Garnkwak
Slobbeland 15
1131AA Volendam
KvK nr. S235982
bankrek. nr: 31.56.51.881
t.n.v. "St. d'Garnkwak"
te Volendam
 
Deze pagina's zijn
gemaakt door
Carlo de Boer.

begin van deze pagina terug naar hoofdpagina