Botter
VD172
Botter
blueline

laatste nieuws
verhuur/boeken
logboek
het schip
historie
de restauratie
foto album
vissersliedje
verhalen
links

Foto's van de te waterlating, mastplaatsing en inzegening

Te waterlating (19 juni 1999)

Nummers
De visserijnummers ( VD172 ) worden er vakkundig opgeschilderd door Henk Snoek , van de gelijknamige Art Gallery.

Op de kant
Net voor de tewaterlating is de scheepsromp perfect in de harpuis gezet. Het onderwaterschip is met een moderne scheepsteer en anti-fouling geverfd.

kraan
Het schip is in twee stappen te water gegaan, eerst om het te wegen (18 ton schoon aan de haak), en een paar dagen later is het schip door een kraan van het bouwbedrijf Van Dijk de kwak te water gelaten.
champagne

Uiteraard moest er een fles champagne aan te pas komen om het schip te herdopen met de oorspronkelijke naam 'Jonge Hendrik'. Bij de derde poging lukte het de echtgenotes van twee bestuursleden, Kathie Stuyt en Inez de Boer, om de fles champagne op de scheepshuid stuk te slaan. Drie maal is in zo'n geval echt scheepsrecht.

Te water
Voor het eerst ligt het schip weer in het water, met de hijsbanden van de kraan er nog omheen. Na de tewaterlating was de grote vraag hoe lek het schip zou zijn. Met name Gerard Krijgsman, de medewerker van Cees Droste die al het breeuwwerk voor zijn rekening heeft genomen, was hier zeer benieuwd naar. Gelukkig viel het erg mee: hoogstens 3 emmers water per uur. Vier dagen later was de lekkage tot nauwelijks waarneembare proporties afgenomen. Inmiddels is het zo droog dat we erover denken om de bergplaats voor victualien ( scheeps voor voedsel) te verplaatsen naar de voorhoos (de plaats waar binnenkomend water zich verzameld). Hulde aan de timmerman en de breeuwer!

Plaatsing van de mast (26 juni 1999)

Mast plaatsing
Op zaterdag 26 juni 1999 is de mast geplaatst met het nodige ceremonieel. Eerst heeft de voorzitter van het VSB fonds Beemster een munt onder de mast gelegd. Onder het oog van vele toeschouwers werd de mast hierna opgehesen met een kraan van Steur Staalbouw en naar zijn plek begeleid door Dick Kwakman van KIVO Plastics en Jaap Steur, onze smid. Vervolgens is de gemeente vlag in top gehesen door wethouder Nellie Veerman-Tol.

Zegening van het schip (27 juni 1999)

Zegening
Een dag later, zondag 27 juni, heeft pastoor Berkhout het schip gezegend tijdens een bijzondere plechtigheid. In vroeger tijden was dit ook gebruikelijk bij het in de vaart komen van een nieuw schip. De plechtigheid werd bijgewoond door de voorzitter van het Anjerfonds Noord-Holland en tevens Commissaris van de Koningin, dr. J.A. van Kemenade en Burgemeester IJsselmuiden van Edam-Volendam. Omdat het Volendammer Dag was, waren vele dorpsgenoten in klederdracht. Hierdoor kreeg het een heel bijzondere sfeer. De rest van de dag hebben honderden mensen het schip van binnen en buiten kunnen bewonderen. Al met al was het een zeer geslaagd weekend.

Zegening(2)

Uit het Noord-Hollandse Dagblad van 28 juni 1999:

Ondanks de dreigende regenwolken en een enkele druppel nattigheid kwamen zondag duizenden mensen naar de Volendammer haven. Het hoogtepunt van de Volendammer dagen werd gevormd door de inzegening van de geheel gerestaureerde Volendammer garnkwak, de VD172, door pastoor J. Berkhout. <...> Berkhout zegende de VD172 met wijwater en haalde het evangelie van Lucas aan over de wonderbare visvangst op het meer van Galilea."Houd alle tegenspoed van de wind verre van deze boot, Heer, en wees ook in ons leven nabij als de storm opsteekt", sprak hij. "Op bepaalde levensmomenten kunnen we door wijding van een kerk, huis of een botter staan voor de tradities in Volendam. We plaatsen deze handeling in het perspectief van de eeuwigheid. Als we dit niet meer zouden doen, wordt het hier Madurodam", aldus de pastoor.

Daarna begaf het gezelschap zich naar het gebouw de Jozef, waar de koffie klaar stond voor alle mensen, die de moeite hadden genomen het Volendammer kostuum uit de kast te halen. Van Kemenade, die informeel op bezoek was in het vissersdorp, werd een pak vers gerookte paling aangeboden door Jan Snoek. "Aan de samenkomst hier zie ik dat het echt een gemeenschap is. Het is een prachtig feest en het was een mooie mis in de kerk. Het vrijwilligerswerk aan de kwak is beslist schitterend en de inwijding vond ik prachtig", zo liet Van Kemenade weten. <...>

Stichting d'Garnkwak
Slobbeland 15
1131AA Volendam
KvK nr. S235982
bankrek. nr: 31.56.51.881
t.n.v. "St. d'Garnkwak"
te Volendam
 
Deze pagina's zijn
gemaakt door
Carlo de Boer.

begin van deze pagina terug naar hoofdpagina