Botter
VD172
Botter
blueline

laatste nieuws
verhuur/boeken
logboek
het schip
historie
de restauratie
foto album
vissersliedje
verhalen
links

Interessante links

Stichting Zuyderzee Cultuur Volendam is de overkoepelende stichting voor de kwakken in Volendam.

Platbodem zeilen op een Volendammer kwak : handleiding over platbodemzeilen in het algemeen en zeilen op een Volendammer kwak in het bijzonder.

Voor vrijwilligers van de VD172: de vaar- en klusagenda op MySportsplanner.com en het Webjournaal waar de laatste nieuwtjes over het schip zijn te lezen en waarop je ook zelf kan schrijven.

De Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen (FONV) is de overkoepelende organisatie van een groot aantal behoudsorganisaties. Ook de Vereniging Botterbehoud (VBB) maakt hiervan deel uit en heeft een plaatsje op het web gekregen. Een van de huidige belangrijke taken van de FONV is de opzet van het scheepregister Varende Monumenten en Historische Vaartuigen. Door dit initiatief kunnen monumentale schepen op termijn hopelijk dezelfde status verkrijgen als monumentale molens, grachtenpanden, etc.

Informatie over botters, botterevenementen is te vinden op de site van Vereniging Botterbehoud .

Eén; of meer kwakken of botters huren kan direct bij d'Garnkwak , tel. 06-22 69 57 33. Verhuur van botters en andere schepen vanuit Volendam kan ook via 't Vooronder , De Vries businesscharters en Bootnodig .

In Volendam is natuurlijk veel te doen op het gebied van toerisme en uitgaan. Op de site van VVV Volendam staat allerlei informatie.

Bottervaren is heel goed te combineren met een bezoek andere attracties. Zie bijvoorbeeld:
Wijnproeven bij Victory Wines in Fort Edam.
Kaasproeven bij Kaasproeverij Gestam in Edam.
Foto's in kostuum maken bij Foto Zwarthoed aan de haven.
Zakenlunches, vergaderen en dineren kunt u bij Paviljoen Smit Bokkum aan de zuidkant van Volendam.
Uitstekend dineren en overnachten kunt u bij Hotel-Restaurant Old Dutch tegenover de ligplaats van de kwakken.
Voor feesten en partijen met grote en kleine gezelschappen kunt u natuurlijk altijd terecht bij het beroemde Hotel Spaander .

Andere kwakken: VD5, VD84, VD17

Andere botters: BU130 - Trui, BU9 , BU89 , HN20, HN1 , HZ45 , KP32 , VN4 , alle schepen van Vereniging Botterbehoud.

In Elburg is men zeer actief met botters in de stichting Elburger Botters. Onder meer wordt de laatste bons, de EB39, gerestaureerd.

Een ander type houten visserschip, de Hoogaars, kwam veel voor in Zeeland. De organisatie die hiervoor zeer actief is, is de Stichting Behoud Hoogaars.

Een scheepstype dat na de afsluiting van de Zuiderzee populair was bij Volendammer visserlui is de 'Marker Rondbouw' . Op de web pagina's zijn hierover veel gegevens te vinden.

Scheepswerven waar botters kunnen worden gerepareerd: Werf de Hoop te Workum,
Scheepswerf Nieuwboer te Spakenburg.

Op het gebied van replicabouw van houten schepen zijn diverse interessante projecten gaande. Als eerste mag een link naar de homepage van de Batavia werf bij Lelystad, waar de bouw van de Zeven Provincien alweer geruime tijd stil ligt.

In Utrecht is het Statenjacht herbouwd.

Rotterdam pakt het pas echt groots aan, met het 63 meter lange Linieschip De Delft .

In Australie (Fremantle) is de Duyfken herbouwd, een kleiner zeventiende eeuws schip waarmee de VOC Australie heeft 'ontdekt'. De Duyfken is in 2002 op bezoek geweest in Nederland.

In Egmond gaat een typisch kustvissersvaartuig worden herbouwd, de Egmonder Pinck .

In Kampen is enkele jaren geleden een Kamper Kogge gereconstrueerd. Dit is een middeleeuws vrachtschip, uiteraard helemaal van eikenhout. Hierover is een hele mooie site op internet, zie hier .

In Zweden is enkele tientallen jaren geleden het wrak van het zeventiende eeuws oorlogschip, de Vasa, gelicht. Het wordt nu tentoongesteld in het Vasa Museum , dat hierover een zeer lezenswaardige website onderhoudt.

In Baasrode, Belgie, bevindt zich een historische scheepswerf , waar vroeger ook botters en andere visserijvaartuigen werden gebouwd.

Subsidies, sponsors en donateurs vormden de basis voor de restauratie van de VD172 . Enkele subsidie verleners zijn:

Een van de sponsors uit het lokale bedrijfsleven is Jan Schokker Zeilmakerij.

Stichting d'Garnkwak
Slobbeland 15
1131AA Volendam
KvK nr. S235982
bankrek. nr: 31.56.51.881
t.n.v. "St. d'Garnkwak"
te Volendam
 
Deze pagina's zijn
gemaakt door
Carlo de Boer.

begin van deze pagina terug naar hoofdpagina