Botter
VD172
Botter
blueline

laatste nieuws
verhuur/boeken
logboek
het schip
historie
de restauratie
foto album
vissersliedje
verhalen
links

De honderdjarige VD172 is bijna gereed voor een feestelijk vaarseizoen

Dit jaar bestaat de VD172 ‘Garnkwak’ honderd jaar. Hiermee is het de oudste Volendammer kwak die nog rondvaart. In 1904 is het schip gebouwd in Monnickendam, bij de toenmalige scheepswerf De Haas. Over de veelbewogen geschiedenis van de kwak is veel bekend. Zo heeft het schip in de oorlog deelgenomen aan het aardappelvaren in de hongerwinter. De laatste Volendammer visserman , Sijmen Tol (Knoest) gooide er in 1963 het bijltje bij neer en verkocht de kwak aan een particulier. Begin jaren negentig was de VD172 bijna onder de slopershamer terecht gekomen. Dankzij een algehele restauratie werd het schip gered van de ondergang. Nu gaat de honderdjarige dame alweer haar vijfde vaarseizoen in na de restauratie.

Met de VD172 gaat het de laatste jaren uitstekend. Het schip goed onderhouden en er wordt vooral veel mee gevaren. Met het prachtige weer van vorig jaar is het schip maar liefst 120 dagen op het water te vinden geweest, van de Pieperrace begin april tot en met de Muider Hardzeil dagen begin november (waar we eerste zijn geworden!). Het onderhoud en varen met het schip gebeurt met een groeiende club enthousiaste vrijwilligers. Meer informatie over het schip, spannende vaarbelevenissen en informatie over meevaren is te vinden op internet: www.garnkwak.nl.

De pasgeverfde zeilen zijn weer aangeslagen. De visserijnummers in het zeilen moeten nog opnieuw worden geverfd met witte verf. Foto: Ingrid Snoeij-Los.

Zeilen rood geverfd

Twee weken geleden zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen echt begonnen met het verven van de zeilen. Dit is om de paar jaar nodig om verwering van het katoenen doek tegen te gaan. Transportbedrijf TTG Edam was zo vriendelijk om in het weekend een stuk bedrijfsvloer af te staan waar we met bezems de zeilen vijftig liter verf hebben ingesmeerd. De zeilen zijn nu weer prachtig rood, de kleur die vroeger ook typerend was voor de Volendammer vloot.

Afgelopen weekend hebben we het winterkleed van het schip gehaald en het interieur weer in het vooronder geplaatst . Het weer werkte niet geweldig mee, maar desondanks is het aardig opgeschoten. Het is altijd weer een mooi gezicht als het schip zonder het blauwe winterkleed te voorschijn komt. Aanstaand weekend hopen we de zeilen aan te slaan en de motor vaarklaar te maken, zodat we na de lange grijze winter eindelijk weer het water op kunnen.

Pieperrace

Alle voorbereidingen zijn natuurlijk gericht op het eerste zeilevenement van het seizoen: de Pieperrace. Op 3 en 4 april ligt de haven weer vol met klippers, tjalken en botters die om de hoogste eer gaan strijden en er vooral een mooi zeilfestijn van gaan maken. Voor de VD172 is de Pieperrace van extra betekenis, omdat het schip nog heeft deelgenomen aan het aardappelvaren in de oorlog. Hierover zijn de laatste tijd prachtige verhalen te lezen in de NIVO.

De VD172 tijdens de Pieperrace van 2004
Ook met de andere kwakken, de VD5 en de VD84, gaat het ondertussen goed. In Spakenburg bij scheepswerf Nieuwboer is aan de VD5 vooral in het afgelopen najaar flink getimmerd. Er moet nog veel aan het schip gebeuren, waardoor het pas volgend jaar weer present zal zijn in de haven. De VD84 heeft afgelopen winter weer een flinke restauratie ondergaan aan het achterschip. Afgelopen vrijdag is het schip te water gegaan en het lijkt erop dat de VD84 net op tijd klaar is voor de Pieperrace.

Alle kwakken vallen tegenwoordig onder de vlag van Stichting Zuyderzee Cultuur Volendam. Deze stichting maakt zich ook sterk voor de bouw van de historische scheepswerf De Krommer. Concrete plannen hiervoor zijn volop in ontwikkeling. Op de plek waar de werf moet komen – aan het Slobbeland in Volendam – wordt nu door vele vrijwilligers, die bij de schepen en de werf betrokken zijn geraakt, al stevig gewerkt in een tijdelijke loods.

Feestelijkheden

Het honderdjarig bestaan van de VD172 wordt uiteraard gevierd. Het hoogtepunt valt in het eerste weekend van juni. Op 5 juni is Volendam voor het eerst gastheer van de zomerreunie van Vereniging Botterbehoud. Er zullen dan vijftien tot twintig botters in de haven komen die met donateurs van Botterbehoud een tochtje gaan varen. De VD172 vormt daarbij het feestelijke middelpunt van de vloot. Op zondag 6 juni kunnen alle sponsors, donateurs en belangstellenden een keertje gratis meevaren met een kwak of botter voor een korte tocht over Gouwzee of IJsselmeer. Met dit hele gebeuren zal de Volendammer haven een feestelijke aanblik krijgen. Maar eerst komt de Pieperrace. Hopelijk wordt het slecht weer, met veel wind en regen, want dan is de VD172 met haar bemanning op haar best.

Stichting d'Garnkwak
Slobbeland 15
1131AA Volendam
KvK nr. S235982
bankrek. nr: 31.56.51.881
t.n.v. "St. d'Garnkwak"
te Volendam
 
Deze pagina's zijn
gemaakt door
Carlo de Boer.

begin van deze pagina terug naar hoofdpagina